Het eiland Zanzibar

Binnen het land Tanzania is Zanzibar een bijzondere bestemming. Het eiland is vooral een strandbestemming waar onder andere Europeanen in toenemende mate genieten van een ontspannen vakantie in veelal zeer aangename hotels en resorts. Zanzibar heeft een semi-autonome status binnen Tanzania. Hoewel het vasteland van Tanzania en het eiland Zanzibar veel met elkaar overeenkomen, zijn er ook duidelijke verschillen. Zo hebben de kolonisaties door achtereenvolgens Portugal en Oman veel invloed gehad op de hedendaagse samenleving en bevolking op Zanzibar. Zo is Zanzibar vrijwel geheel islamitisch en zie je in de keuken van Zanzibar Perzische en Portugese invloeden terugkomen. Voor mensen die een rondreis door Tanzania maken is Zanzibar vaak de laatste bestemming waar ze nog eventjes bij kunnen komen van een indrukwekkende reis vol game drives. Daarnaast kiezen ook veel Nederlanders voor Zanzibar als een vakantiebestemming op zich. Zij gaan vooral voor de stranden en het warme weer.

Vliegen naar Zanzibar

Om vanuit Nederland naar Zanzibar te reizen is het vliegtuig vrijwel de enige methode, tenzij dat je een zeer lange en avontuurlijke reis met de auto wilt maken om vervolgens met de veerboot naar Zanzibar te varen. Rechtstreekse vluchten vanuit Nederland zijn er niet. De maatschappij die hier het dichtst bij in de buurt komt is TUI. Zij vliegen met een Boeing 737 of een Boeing 787 Dreamliner vanuit Amsterdam naar Zanzibar. Vanwege operationele redenen worden er op de heen- en terugweg tussenlandingen gemaakt.

✈️ vliegtickets Zanzibar met TUI fly

Je kunt ook met Emirates naar Zanzibar vliegen. De reis van Amsterdam naar Dubai is dan met de enorme Airbus A380. Het stuk tussen Dubai en Zanzibar wordt met een Boeing 737 uitgevoerd. Dat doet FlyDubai, de partner van Emirates. Wie je als vervoerder ook kiest: je bent inclusief overstap of tussenstop minstens twaalf uur onderweg. TUI vliegt in het zomerseizoen niet naar Zanzibar. Emirates is dan een veel gebruikte optie, maar ook het Nederlandse KLM biedt dan redelijk goede verbindingen met Zanzibar. Je kunt met KLM naar Dar es Salaam vliegen en vervolgens met een regionale luchtvaartmaatschappij naar Zanzibar vliegen of met de veerboot naar Zanzibar reizen.

Met TUI op vakantie naar Zanzibar

Overnachten op Zanzibar

Waar kun je het beste overnachten op Zanzibar? Het merendeel van de toeristen die op vakantie zijn op Zanzibar zullen ineen van de resorts langs de kust verblijven. De meest populaire hotels en resorts zijn te vinden aan de oostkust van het eiland, dit omdat de mooiste stranden van het eiland hier te vinden zijn. Het merendeel van de resorts op Zanzibar hebben drie of vier sterren. In Stone Town zijn er enkele prachtige hotels te vinden met vier of vijf sterren. Bijzonder is wel dat een van de mooiste en meest luxe resort van het eiland niet aan de oostkust, maar aan de westkust ligt. Bij het Seacliff Resort en Spa zijn in verhouding weinig stranden te vinden, rondom de zwembaden zijn er wel prachtige plekjes gemaakt om heerlijk te relaxen.

Bekijk de top 5 hotels van Zanzibar

Zanzibar

Excursies

Wie geen zin heeft om zijn hele vakantie op de stranden van Zanzibar door te brengen kan ervoor kiezen verschillende excursies te maken. De meeste duren een of twee dagdelen waarbij je verschillende delen van het eiland gaat verkennen. Tijdens de excursies kom je alles te weten of het verleden van het eiland, de leefwijze van de inwoners en ontdekt je de mooiste plekjes op het eiland. Zo is er een excursie die je meeneemt naar het Jozani Chwaka Bay National Park en Prison Island en een schildpaddenopvang, terwijl andere je de mooiste snorkel en duikplekken van het eiland laten zien. Doe je tijdens je vakantie op Zanzibar meerdere excursies dan zal je behoorlijk wat uithoeken van het eiland bezoeken.

Wit zandstrand op Zanzibar

Stone Town

De grootste en belangrijkste stad van Zanzibar is Zanzibar-stad. Het historische deel van deze stad staat bekend als Stone Town. De naam Stone Town komt van de historische huizen in dit deel van de stad die allemaal gebouwd zijn met koraalsteen. Dit is een van de redenen dat de stad is opgenomen op de werelderfgoedlijst van de Unesco. Enkele bekende bezienswaardigheden in de stad zijn het House of Wonders, het paleis van de sultan, de oude slavenmarkt, de markt van Stone Town en het geboortehuis van Freddie Mercury. De meeste toeristen komen naar de stad om te winkelen. Het hele historische deel van de stad is gevuld met winkeltjes waar voornamelijk souvenirs verkocht worden. Wil je iets kopen vergeet dan niet om af te dingen. Een dag in Stone Town sluit je het beste af in een rooftop-bar bij een ondergaande zon.

Stone Town

Prison Island

Voor de kust van Zanzibar ligt het eilandje Prison Island. Dit eiland dat ooit bedoeld was als gevangeniseiland is nu een van de populairste bezienswaardigheden van Zanzibar. Het eiland werd door de Portugezen omgebouwd tot gevangeniseiland, maar zou uiteindelijk nooit deze functie krijgen. Tegenwoordig is er op het eiland een schildpaddenopvang, een restaurant en een hotel te vinden. De meeste toeristen bezoeken het eiland tijdens een excursie, tijdens deze excursie vaar je met een traditionele dhow naar het eiland, met een beetje geluk kom je onderweg dolfijnen tegen. Rondom het eiland kun je prachtig snorkelen en de hagelwitte stranden van het eiland behoren tot de mooiste van Zanzibar.

schildpadden

Winterzon op Zanzibar

Er zijn twee periodes per jaar dat Zanzibar geliefd is onder toeristen. Als eerste afsluitend aan safari’s tijdens de zomermaanden, late lentemaanden en vroege herfstmaanden, maar de winterzonvakanties op Zanzibar worden steeds populairder. Dit is niet zo gek als je weet dat je verzekerd bent van goed weer. Tijdens onze wintermaanden is de kans op langdurige neerslag nihil en ligt de gemiddelde dag temperatuur ergens rond de dertig graden Celsius. De altijd aanwezige zeebries zorgt voor de nodige verkoeling. In de winterperiode is Zanzibar een echte zon, zee en strandbestemming. De meeste toeristen verblijven in deze periode in een van de luxueuze resorts langs de kust van het eiland.Eten en drinken

De meeste hotels en resorts op Zanzibar bieden een mix van traditionele Afrikaanse, Arabische, Europese, Indische en Chinese gerechten. Dit lijkt in eerste instantie voornamelijk voor de toeristen gedaan. Toch is dit de etensstijl van de inwoners van Zanzibar die in de loop der eeuwen onder de invloed hebben gestaan van verschillende culturen. Het waren de Portugezen die de Europese keuken op het eiland introduceerden. Van oorsprong wordt er voornamelijk vis gegeten op Zanzibar, het meeste vlees dat er te krijgen is wordt geïmporteerd. Zoals je kunt verwachten in een Afrikaans land liggen de hygiënestandaarden op Zanzibar lager dan dat wij in Europa gewend zijn. Kijk dus goed uit wat je eet en waar je dat doet. Vaak zijn de plaatsen waar je meerdere toeristen vindt of goede recensies over leest de beste plaats om te eten. De beste restaurants zijn te vinden in de hoofdstad Stone Town. Qua drank worden er op Zanzibar, hoofdzakelijk verse vruchtsappen geserveerd. Daarnaast zijn er natuurlijk de nodige alcoholische dranken te verkrijgen. In Tanzania worden er drie soorten lokaal bier geserveerd, Kilimanjaro, Safari en Ndovu.

Stranden

Er is een groot verschil tussen de stranden in het oostelijke en westelijke deel van Zanzibar. De stranden in het oostelijke deel bestaan uit hagelwitte zandstranden die horen bij een tropisch eiland als Zanzibar. De stranden in het westen zijn ook zandstranden, maar dan afgewisseld met versteend koraal. Hierdoor hebben de stranden in het westen net een wat mindere uitstraling dan in het oosten. Iets waar alle stranden op Zanzibar last van hebben is een enorm verschil tussen eb en vloed. Het verschil kan oplopen tot meer dan honderd meter, waardoor je soms wat verder moet lopen om een duik in de oceaan te kunnen nemen. Nungwi Beach, Kenda Beach, Paje Beach Nakupenda Beach en Uroa Beach zijn de bekendste en meest geliefde stranden van Zanzibar.

Strand op Zanzibar