Tanzania voor beginners - d Nederlandse reisgids voor het fascinerende Tanzania

Tanzania | safari | vakantie | Zanzibar | natuurparken & bezienswaardigheden | weer & klimaat | reisinformatie | links

Tanzania weer & klimaat

Het klimaat van Tanzania laat zich niet zomaar in een paar zinnen omschrijven. Het land heeft te maken met vrij grote variaties in hoeveelheden neerslag en momenten waarop er pieken in neerslag te zien zijn. Ook zijn er verschillen in temperaturen en aantal uren zonneschijn. Vanwege de ligging net ten zuiden van de evenaar vallen de in Tanzania voorkomende klimaatsoorten grotendeels onder de tropische A-klimaten en de aride B-klimaten. In de hoger gelegen gebieden van Tanzania komen ook gematigde klimaten voor. Met name in de zuidwestelijke strook van Tanzania en op de Serengeti heersen er gematigde C-klimaten. Dat is vooral door de hogere ligging. In Tanzania komt daardoor ook het vrij zeldzame Chinaklimaat voor (Cw).

Tanzania bezienswaardigheden

Stel je gaat een reis naar Tanzania maken, welke plekken en bezienswaardigheden in Tanzania moet je dan gaan bezoeken?
De site top10bezienswaardigheden.nl heeft de meest belangrijke en interessante hotspots van Tanzania op een rijtje gezet:
Tanzania bezienswaardigheden top 10

Op deze pagina zullen we trachten een zo duidelijk mogelijk beeld te scheppen over het klimaat van Tanzania en het weer zoals dat in de verschillende regio's van Tanzania te verwachten valt. We zullen ons hierbij vooral focussen op de gebieden die veel door toeristen bezocht worden zoals Serengeti, Ngorongoro, Arusha NP, Tarangire NP en Zanzibar.

Vier zones

Tanzania wordt veelal in vier verschillende zones ingedeeld.

Ten eerste is er de kuststrook waar vooral tropische condities heersen met temperaturen die een jaarlijks etmaalgemiddelde kennen van ongeveer 27 graden Celsius en waar een hoge relatieve luchtvochtigheid heerst. Gedurende het jaar zijn er vrij kleine verschillen in temperatuur. Wel zie je een duidelijk regenseizoen (half maart tot half mei) en een kleiner regenseizoen dat van half november tot half januari loopt.

De tweede zone bestaat uit het centraal plateau, die het binnenland grotendeels domineert. Hier heersen vooral droge en hete omstandigheden. Wel zijn er seizoenen onderscheidbaar met verschillende temperaturen en kleinere variaties in neerslag. Hoewel er ook hier een natter seizoen voorkomt, kun je door de matige hoeveelheden amper spreken van een echt regenseizoen.

De derde zone bestaat uit de regio's rondom de hogergelegen meren in het zuiden van Tanzania. Deze gebieden zijn beduidend natter dan de rest van het land. Daarnaast kent het een afwijkend regenseizoen: hier loopt dat van december tot en met april. De temperaturen liggen gemiddeld lager dan elders in het land.

De vierde zone bestaat uit de gebieden op hogere hoogtes. Die zijn koeler en vochtiger dan de semihoge gebieden van het centraal plateau.

Regenseizoenen

Een belangrijke factor voor het weer in Tanzania is de intertropische convergentiezone. Deze luchtstroom beweegt zich rond de evenaar en verplaatst zich gedurende het jaar. In Tanzania is dit de grote motor achter de regenseizoenen die hier voorkomen. Wanneer en hoe heftig deze regenseizoen zijn verschilt van gebied tot gebied. In grote delen van Tanzania vind het grote regenseizoen plaats van maart tot en met mei. Vooral in april komen er vaak grote hoeveelheden neerslag voor die niet zelden gepaard gaan met onweer en soms harde wind. Een klein regenseizoen komt voor aan het einde van het jaar: half november tot uiterlijk half januari.

In het zuiden van Tanzania valt het regenseizoen anders. Hier is er sprake van n langer regenseizoen dat ook nog eens heftiger is. De hoeveelheden neerslag stijgen in november en dat duurt voort tot eind april of begin mei. Dan volgt er een half jaar waarin het op veel plekken grotendeels droog is. Tijdens het regenseizoen in de zuidwestelijke regionen van Tanzania worden de onverharde wegen vaak onbegaanbaar.

Klimaatstatistieken

Het klimaat in Tanzania varieert van streek tot streek. Je ziet duidelijke verschillen in temperaturen,  neerslaghoeveelheden en de periodes waarin het droger of juist natter is. Op de website klimaatinfo.nl vind je uitgebreide klimaatinfo over verschillende bestemmingen in Tanzania. Daar kun je per stad, eiland, provincie of natuurpark de klimaattabellen zien waarin gegevens staan zoals gemiddelde maximumtemperaturen, minimumtemperaturen, aantal millimeter neerslag per maand en hoe vaak de zon schijnt. Hieronder hebben we een aantal populaire bestemmingen in Tanzania eruit gepikt en daar de klimaatgegevens van gepubliceerd.

Klimaattabel Ngorongoro-krater

 

gemiddelde maximum
temperatuur (C)

gemiddelde
minimum

temperatuur (C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (C)
januari 23 C 10 C 8 15 108 mm n.v.t.
februari 23 C 10 C 8 14 89 mm n.v.t.
maart 22 C 10 C 7 18 137 mm n.v.t.
april 21 C 11 C 6 22 215 mm n.v.t.
mei 20 C 10 C 7 15 98 mm n.v.t.
juni 19 C 8 C 7 6 22 mm n.v.t.
juli 19 C 8 C 7 5 12 mm n.v.t.
augustus 20 C 8 C 7 5 15 mm n.v.t.
september 21 C 8 C 8 4 11 mm n.v.t.
oktober 22 C 9 C 8 7 55 mm n.v.t.
november 22 C 10 C 7 16 112 mm n.v.t.
december 22 C 10 C 7 17 136 mm n.v.t.
Met dank aan klimaatinfo.nl - d Nederlandstalige klimaatsite

Klimaattabel Serengeti

 

gemiddelde maximum
temperatuur (C)

gemiddelde
minimum

temperatuur (C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (C)
januari 29 C 16 C 8 14 79 mm n.v.t.
februari 29 C 16 C 8 14 103 mm n.v.t.
maart 29 C 16 C 8 18 130 mm n.v.t.
april 28 C 16 C 7 22 156 mm n.v.t.
mei 27 C 16 C 8 18 89 mm n.v.t.
juni 27 C 15 C 8 8 31 mm n.v.t.
juli 26 C 14 C 8 6 13 mm n.v.t.
augustus 27 C 15 C 8 7 28 mm n.v.t.
september 28 C 15 C 8 7 54 mm n.v.t.
oktober 29 C 16 C 8 10 72 mm n.v.t.
november 28 C 16 C 8 17 118 mm n.v.t.
december 28 C 16 C 8 16 107 mm n.v.t.
Met dank aan klimaatinfo.nl - d Nederlandstalige klimaatsite

Klimaattabel Zanzibar

 

gemiddelde maximum
temperatuur (C)

gemiddelde
minimum

temperatuur (C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (C)
januari 28 C 17 C 7 17 62 mm n.v.t.
februari 28 C 17 C 8 14 55 mm n.v.t.
maart 28 C 17 C 7 17 116 mm n.v.t.
april 27 C 17 C 7 17 205 mm n.v.t.
mei 26 C 16 C 7 8 201 mm n.v.t.
juni 25 C 13 C 8 2 61 mm n.v.t.
juli 25 C 13 C 8 2 29 mm n.v.t.
augustus 26 C 13 C 8 2 24 mm n.v.t.
september 28 C 14 C 8 1 15 mm n.v.t.
oktober 29 C 16 C 9 4 67 mm n.v.t.
november 30 C 17 C 8 10 204 mm n.v.t.
december 29 C 17 C 7 18 103 mm n.v.t.
Met dank aan klimaatinfo.nl - d Nederlandstalige klimaatsite

Klimaattabbellen laten zien hoe het weer gemiddeld is geweest over de afgelopen periode van 30 jaar. Het zegt niets over het actuele weer en is geen weersverwachting. Je kunt zo zien wat normaal weer is voor een bepaalde periode in het jaar. Er kunnen geen rechten ontleend worden aan deze informatie.

Beste reisperiode

Eigenlijk kun je bijna heel het jaar naar Tanzania reizen. Mocht je de amper toeristische gebieden in het zuidwesten van het land willen bezoeken dan zouden wij absoluut afraden om in het regenseizoen te gaan (november tot eind mei). Voor de rest van Tanzania geldt dat de moessonperiodes niet als de meest ideale reisperiodes gelden, maar dat je er ook niet voor thuis hoeft te blijven. Het regenwater komt de natuur ten goede en prijstechnisch zijn deze periodes vaak interessanter omdat er dan minder toeristen naar Tanzania gaan.

Wie voor de dieren naar Tanzania komt en vooral in het noorden van het land verblijft (Serengeti, Ngorongoro, Arusha NP, Tarangire NP, Kilimanjaro) die heeft in de periode van juni tot en met september de beste reistijd. In juli en augustus kun je vaak volop genieten van de Grote Trek, waarbij duizenden wilde dieren vanaf de Serengeti noordwaarts trekken op zoek naar water en voedsel.

Ook voor een strandvakantie op Zanzibar of een vakantie op het eiland Pemba is de periode juni tot en met september ideaal. Het is er dan warm (overdag 29-30 graden), de kans op regen is niet te groot en het zeewater heeft dan een temperatuur van ongeveer 25 tot 27 graden Celsius. Januari en februari zijn ook goed. Het is dan iets warmer, wat benauwder en er valt iets meer regen dan tijdens onze zomer. We hebben echter nooit mensen klagend over het weer terug zien komen van een winterzonvakantie in januari of februari op Zanzibar.

Zanzibar voor beginners

Wij hebben behalve deze site ook nog een aparte site over het eiland Zanzibar. Lees daar alles over deze populaire strandbestemming van Tanzania:
Zanzibar voor beginners

Meer info over Tanzania

De volgende sites bieden uitgebreide tips en informatie over Tanzania:
Tanzania top 10
Tanzania weer & klimaat
beste maanden voor een Tanzania vakantie
bijzondere plaatsen in Tanzania
winterzon in Tanzania

teksten & foto's Silver Media - contact, disclaimer & copyright - cookies & privacy