Het klimaat van Tanzania laat zich niet zomaar in een paar zinnen omschrijven. Het land heeft te maken met vrij grote variaties in hoeveelheden neerslag en momenten waarop er pieken in neerslag te zien zijn. Ook zijn er verschillen in temperaturen en aantal uren zonneschijn. Vanwege de ligging net ten zuiden van de evenaar vallen de in Tanzania voorkomende klimaatsoorten grotendeels onder de tropische A-klimaten en de aride B-klimaten. In de hoger gelegen gebieden van Tanzania komen ook gematigde klimaten voor. Met name in de zuidwestelijke strook van Tanzania en op de Serengeti heersen er gematigde C-klimaten. Dat is vooral door de hogere ligging. In Tanzania komt daardoor ook het vrij zeldzame Chinaklimaat voor (Cw).
Op deze pagina zullen we trachten een zo duidelijk mogelijk beeld te scheppen over het klimaat van Tanzania en het weer zoals dat in de verschillende regio’s van Tanzania te verwachten valt. We zullen ons hierbij vooral focussen op de gebieden die veel door toeristen bezocht worden zoals Serengeti, Ngorongoro, Arusha NP, Tarangire NP en Zanzibar.
Tanzania wordt veelal in vier verschillende zones ingedeeld.
Ten eerste is er de kuststrook waar vooral tropische condities heersen met temperaturen die een jaarlijks etmaalgemiddelde kennen van ongeveer 27 graden Celsius en waar een hoge relatieve luchtvochtigheid heerst. Gedurende het jaar zijn er vrij kleine verschillen in temperatuur. Wel zie je een duidelijk regenseizoen (half maart tot half mei) en een kleiner regenseizoen dat van half november tot half januari loopt.
De tweede zone bestaat uit het centraal plateau, die het binnenland grotendeels domineert. Hier heersen vooral droge en hete omstandigheden. Wel zijn er seizoenen onderscheidbaar met verschillende temperaturen en kleinere variaties in neerslag. Hoewel er ook hier een natter seizoen voorkomt, kun je door de matige hoeveelheden amper spreken van een echt regenseizoen.
De derde zone bestaat uit de regio’s rondom de hogergelegen meren in het zuiden van Tanzania. Deze gebieden zijn beduidend natter dan de rest van het land. Daarnaast kent het een afwijkend regenseizoen: hier loopt dat van december tot en met april. De temperaturen liggen gemiddeld lager dan elders in het land.
De vierde zone bestaat uit de gebieden op hogere hoogtes. Die zijn koeler en vochtiger dan de semihoge gebieden van het centraal plateau.
Een belangrijke factor voor het weer in Tanzania is de intertropische convergentiezone. Deze luchtstroom beweegt zich rond de evenaar en verplaatst zich gedurende het jaar. In Tanzania is dit de grote motor achter de regenseizoenen die hier voorkomen. Wanneer en hoe heftig deze regenseizoen zijn verschilt van gebied tot gebied. In grote delen van Tanzania vind het grote regenseizoen plaats van maart tot en met mei. Vooral in april komen er vaak grote hoeveelheden neerslag voor die niet zelden gepaard gaan met onweer en soms harde wind. Een klein regenseizoen komt voor aan het einde van het jaar: half november tot uiterlijk half januari.
In het zuiden van Tanzania valt het regenseizoen anders. Hier is er sprake van één langer regenseizoen dat ook nog eens heftiger is. De hoeveelheden neerslag stijgen in november en dat duurt voort tot eind april of begin mei. Dan volgt er een half jaar waarin het op veel plekken grotendeels droog is. Tijdens het regenseizoen in de zuidwestelijke regionen van Tanzania worden de onverharde wegen vaak onbegaanbaar.
Wil je alle klimaatstatistieken en klimaatfeiten van Tanzania zien? Wil je kijken hoe warm het is en hoe groot de kans is dat je te maken krijgt met regen of juist zonnig weer? Op de website klimaatinfo.nl vind je uitgebreide klimaatinfo over Tanzania en verschillende bestemmingen in Tanzania. Daar kun je de klimaattabellen zien waarin klimatologische gegevens staan zoals de gemiddelde maximumtemperaturen, minimumtemperaturen, aantal millimeter neerslag per maand en hoe vaak de zon schijnt.
Bekijk de klimaatinfo van Tanzania