Vakantie naar Tanzania

Tanzania behoort tot de meest geliefde Afrikaanse vakantiebestemmingen. Daarmee is het land nog niet één van de drukst bezochte landen van Afrika, want de vrij hoge prijzen zorgen ervoor dat massatoerisme nog enigszins tegengehouden wordt. Men probeert vooral een goede balans te vinden tussen de hoeveelheid toeristen die Tanzania bezoekt en keiharde buitenlandse valuta die door het toerisme in Tanzania terechtkomt. Kwaliteit wordt verkozen boven kwantiteit, dus wie zich een vakantie in het adembenemend mooie Tanzania kan veroorloven die zal nadien vrijwel zeker terug kunnen kijken op een droomreis die je nooit meer zult vergeten.

Prachtig Tanzania

Als we het over een droomreis hebben, dan spreken we vooral over een rondreis door Tanzania die eventueel afgesloten wordt met een paar dagen strandvakantie op het eiland Zanzibar. Als je alleen naar Zanzibar reist en de vele natuurparken op het vasteland van Tanzania links laat liggen, dan zul je nog steeds een geweldige vakantie hebben maar zal de kwalificatie ‘droomvakantie’ wat minder vaak gehanteerd worden. In dat geval is het vooral ook afhankelijk van de plek waar je op Zanzibar verblijft en welke standaard je een beetje gewend bent. Bezoek je vrijwel jaarlijks een tropische strandbestemming elders op de wereld dan zal Zanzibar mogelijk een beetje wegvallen binnen je algehele reisportfolio. Ben je wat minder verwend dan kan Zanzibar een veel diepere indruk maken. Waar je altijd mee te maken zult krijgen in Tanzania, waar je ook naartoe reist, is de vriendelijkheid van de bevolking en de moeite die men zal doen om het jou/jullie naar je zin te maken tijdens je vakantie. Het gevoel dat je welkom en gewaardeerd bent als toerist draagt zeker bij aan de vakantiebeleving.

Een rondreis, een strandvakantie of een ander soort vakantie?

Meer dan negentig procent van alle vakanties naar Tanzania valt onder de noemer ‘rondreis’ of ‘strandvakantie’. Slechts een klein deel van de reizen naar Tanzania is op een andere manier te bestempelen. Mede dankzij Nederlandse reisorganisaties zoals TUI kun je tijdens het winterzonseizoen naar Zanzibar vliegen om daar te genieten van een heerlijke winterzonvakantie terwijl het in Nederland koel en grijs (of zelfs wit) is. Een safari door Tanzania kan het hele jaar door. Er zijn verschillende aanbieders die rondreizen door Tanzania aanbieden waarbij je vaak meerdere natuurparken en reservaten bezoekt. De noordelijke safariroute is daarbij het populairst met als drukbezochte hoogtepunten de Serengeti en de Ngorongoro-krater. Hier kun je gewapend met een fotocamera op jacht gaan naar de zogenaamde ‘Big Five’. Binnen een rondreis maak je meerdere gamedrives waarbij een ervaren gids zijn best zal doen om je een zo gevarieerd mogelijke safaribeleving te geven.

De meeste mensen die een rondreis door Tanzania boeken die doen dat in de vorm van een privéreis waarbij je een auto met gids/chauffeur ter beschikking hebt voor de gehele rondreis. Je reist dus alleen met jouw gezelschap (alleen, koppel, gezin of groepje) door Tanzania heen. Met deze 4×4-auto maak je ook de gamedrives. In Tanzania wordt vooral gebruik gemaakt van Toyota Landcruisers die ter plaatse aangepast zijn. De meeste Landcruisers zijn verlengd waardoor er zes zitplaatsen zijn achter de chauffeur. Indien het echt nodig is kan de plek naast de chauffeur ook nog als zevende zitplaats gebruikt worden. Als je alleen of met z’n tweeën reist dan kan er ook een Landcruiser of vergelijkbare vierwielaangedreven auto gebruikt worden die van normaal formaat is en dus vier zitplaatsen achter de chauffeur/gids heeft. Het leukste aan de auto’s is dat ze een opklapbaar dak hebben. Je kunt dan staand vanuit de auto 360 graden rond je kijken zonder dat je gehinderd wordt door autoruiten. Het dak biedt nog wel (beperkt) bescherming tegen de zin en ook wat tegen neerslag. Kom je in een felle regenbui terecht dan kan het dak beter gesloten worden.

Te voet in Tanzania

De Kilimanjaro beklimmen

Een klein deel van de vakantiegangers die Tanzania bezoeken doen dat met een ander doel. Zo is het voor sportievelingen een leuke uitdaging om de Kilimanjaro te beklimmen. Wie enigszins gezond is die kan aan zo’n expeditie deelnemen. Het is dus niet alleen weggelegd voor de allerbeste sportievelingen, maar ook voor wie gezond is moet het te doen zijn om de tocht naar de top van Afrika’s hoogste berg te voltooien. Wel is een goede fysieke voorbereiding iets waar je zeker tijd en aandacht in moet gaan steken. Gemiddeld wordt een periode van tien weken voorafgaand aan de reis gehanteerd als trainingsperiode. Het meest ideaal is als je vooral ook op hellingen kunt trainen, dus bij voorkeur in heuvelachtig gebied zoals bijvoorbeeld in het zuiden van de Nederlandse provincie Limburg of in de Belgische Ardennen. Op internet is voldoende info te vinden over de voorbereiding en een gespecialiseerde reisorganisatie zal je er vaak ook bij kunnen helpen met de juiste voorlichting.

Er gaan verschillende routes naar boven. Technisch gezien is het niet de meest lastige tocht. De zwaarte zit hem vooral in de snelheid waarmee je stijgt. Hoogteziekte ligt daarom op de loer. Voor mensen die van trekking houden is de Kilimanjaro-tocht een ware droom waar helaas een vrij hoog prijskaartje aan hangt. De prijs is mede afhankelijk van de grootte van de groep, de tijdsduur die je nodig hebt om boven te komen en de route die je gebruikt. Reken toch al snel op zo’n tweeduizend euro per persoon exclusief de vlucht van en naar Tanzania. De prijzen kunnen per organisatie nogal verschillen. Kijk als je gaat shoppen voor een dergelijke reis wel goed wat je krijgt voor je geld. Controleer goed wat wel en niet inbegrepen is en voor welke extra kosten je nog kunt komen te staan.

De Kilimanjaro beklimmen

Een rondreis helemaal zelf regelen?

In principe kun je de rondreis door Tanzania helemaal zelf regelen, waarbij je zelf met een huurauto door het land reist en slaapt in accommodaties die je zelf via internet of op andere wijze geboekt hebt. Dat kan goedkoper zijn dan wanneer je een verzorgde reis boekt, maar dat hoeft niet persé zo te zijn. Waar een reisorganisatie aan de ene kant marge pakt op hun product, hebben ze aan de andere kant soms weer betere prijsafspraken met bijvoorbeeld lodges waar je onderweg slaapt. Vergeet ook niet dat de entreeprijzen tot de nationale parken hoog zijn. Reken al snel op 40 tot 80 dollar per persoon per 24 uur. Daarnaast moet je er rekening mee houden dat je in een aantal parken zoals Serengeti en de afdaling in de Ngorongoro-krater niet zelf mag rijden. Dan moet je alsnog een auto met gids/chauffeur inschakelen die betaald moet worden. Als je een rondreis door Tanzania wilt maken waarbij de natuurparken en -reservaten ondergeschikt zijn en je in volledige vrijheid het land wilt ontdekken, dan is alles zelf regelen mogelijk wel de betere optie.

accommodatie in Tanzania

Reizen naar Tanzania

Als je vanuit Nederland naar Tanzania wilt reizen dan doe je dat per vliegtuig. Natuurlijk is het in theorie ook mogelijk om met de auto, een motor of zelfs op de fiets naar Tanzania te reizen, maar in de praktijk zijn er slechts weinigen die dat doen. Degenen die wel zo avontuurlijk ingesteld zijn zullen ongetwijfeld dermate ervaren reizigers zijn dat ze onze informatie ook niet nodig hebben.

Tanzania ligt op ongeveer acht tot negen vlieguren van Nederland als je met een rechtstreekse vlucht reist. Heb je een tussenstop of overstap dan heb je een langere reistijd. Zo heb je met Emirates altijd een overstap in Dubai en zul je als je met TUI naar Zanzibar vliegt vaak een tussenlanding hebben op een andere Afrikaanse bestemming.

Tanzania kent drie internationale luchthavens. Het vliegveld van hoofdstad Dar es Salaam is de grootste en drukste. Deze wordt ook door toeristen veel gebruikt. Als je een vakantie naar Zanzibar boekt dan zijn er twee opties: je vliegt naar Zanzibar International Airport dat ongeveer zes kilometer ten zuiden van Zanzibar-Stad ligt of je vliegt naar Dar es Salaam en moet vervolgens met de veerboot naar het eiland Zanzibar varen. De derde internationale luchthaven van Tanzania is een vrij kleine: Kilimanjaro Airport. Dit vliegveld wordt vooral gebruikt door bezoekers aan de Serengeti en het Tarangire National Park. Kilimanjaro Airport ligt ten zuiden van de berg Kilimanjaro, op ongeveer een uurtje rijden van de stad Arusha. KLM is één van de weinige Europese luchtvaartmaatschappijen die naar Kilimanjaro Airport vliegt. Deze voor KLM gunstige concurrentiepositie zorgt ervoor dat de vliegtickets in het hoogseizoen pittig geprijsd kunnen zijn, zeker als je vrij laat voor vertrek je vliegticket boekt. Dat is wel iets om rekening mee te houden als een noordelijke safari door Tanzania op je verlanglijstje staat.

Vliegen naar Tanzania

Vervoer in Tanzania

De twee beste manieren om je in Tanzania te verplaatsen zijn over de weg en door de lucht. Tanzania telt tientallen kleine lokale vliegvelden waardoor je je gemakkelijk door middel van binnenlandse vluchten kunt verplaatsen. Er zijn verschillende binnenlandse luchtvaartmaatschappijen actief die over het algemeen betrouwbaar en punctueel zijn. Via diverse internationale ticketsites kun je de vliegtickets voor binnenlandse vluchten reserveren, maar je kunt natuurlijk ook rechtstreeks bij de betreffende maatschappij je ticket boeken. Wij gebruiken zelf altijd een onafhankelijke vliegticketsite om binnenlandse vluchten in Tanzania te zoeken, omdat deze vrijwel alle mogelijke vluchten kunnen tonen. De goedkoopste vluchten beginnen bij enkele tientjes op sommige routes tot soms wel een paar honderd euro als je lang wacht met boeken.

Als je een privérondreis door Tanzania geboekt hebt dan vindt het vervoer meestal over de weg plaats. Tijdens safari’s is dat normaliter met een 4×4 jeep, voor korte transfers wordt ook wel van minivans gebruik gemaakt. Er wordt in Tanzania links gereden. De wegen zijn soms geasfalteerd en van prima kwaliteit, maar je kunt ook routes hebben waar je over onverharde wegen rijdt. Dat betekent in het regenseizoen dat je op moet passen voor modder en in het droge seizoen zul je veel te maken krijgen met opwaaiend stof door tegenliggers en inhaalmanoeuvres. Het wegdek van de onverharde wegen is zelden helemaal strak, waardoor je redelijk door elkaar geschud kunt worden in de auto. De lokale mensen hebben het dan ook vaak over de gratis ‘African massage’ die je krijgt als passagier.

De 4x4 is ideaal als vervoermiddel in Tanzania

Het aantal toeristen dat zelf een auto huurt in Tanzania is vrij beperkt. De wegen en rijstijl werken ontmoedigend. Daarnaast is het voor mensen die een safari maken vaak niet nodig om zelf te rijden, omdat het vervoer inclusief een gids/chauffeur dan inbegrepen is. Op Zanzibar komt het meer voor dat toeristen een auto huren. Let goed op waar je je auto huurt, want de conditie van de auto’s en de verhuurvoorwaarden kunnen nogal uiteenlopen. Vergeet niet om naast je Nederlandse rijbewijs ook een internationaal rijbewijs (verkrijgbaar bij de ANWB) mee te nemen. Als je gaat autorijden, doe dat dan op defensieve wijze vanwege de soms onvoorspelbare acties van de medeweggenoten. Vermijd het rijden in het donker omdat er zomaar dieren de weg op kunnen schieten.

Reizen met het openbaar vervoer is geen aanrader voor Tanzania. Goede busverbindingen zijn er niet en de spoorlijn tussen Dar es Salaam en Kigoma betekent een lange expeditie. De enige vorm van openbaar vervoer die de moeite kan zijn is de zogenaamde dala-dala. Dit zijn minibusjes die op vaste routes rijden, maar waarbij de tijden afhankelijk zijn van wanneer het busje vol zit. Plek om bagage mee te nemen is er niet en de vaak in matige conditie verkerende dala-dala’s zitten vaak bomvol.



Eten en drinken

Als toerist zul je in Tanzania vooral eten in de restaurants van de lodges en hotels. Uit eten in een restaurant is veelal beperkt tot de grotere steden zoals Arusha, Dar es Salaam, Moshi en Stone Town. Het aanbod van gerechten in de hotels en lodges is gaan een mix van internationle en lokale gerechten. De in Tanzania veel gegeten ugali, een pap op basis van maismeel, wordt aan toeristen niet zoveel aangeboden. Waar je wel van kunt genieten zijn de tropische groenten en vruchten die lokaal verbouwd worden en vaak ook iets van een curry of stoofpot. Vlees en vooral aan de kust ook vis staan altijd wel op het menu, maar er is ook een ruime keuze aan vegetarische gerechten.

Als je in een kleiner hotel of kamp verblijft dan kan de keuze wat beperkt zijn. Er is altijd wel iets van vlees, iets van groenten en iets van koolhydraten te vinden. Rijst is erg populair en wordt vaak op smaak gebracht met iets van kruiden en/of groenten. Ook verschillende aardappelgerechten kun je tegenkomen in een buffet. Het eten wordt sowieso heel vaak aangeboden in de vorm van een buffet. Als voorgerecht kun je dan een salade samenstellen en er is meestal ook dagelijks een verse soep waar je van kunt genieten.

Een lunchbox voor tijdens de safari

Lunches worden tijdens safari’s vaak onderweg genuttigd. Als je een transferdag hebt dan kan het soms gebeuren dat de lunch plaatsvindt in een restaurant onderweg. Wat echter veel meer voorkomt is dat je vanuit het hotel of de lodge een lunchpakket meekrijgt. Op sommige plekken wordt de vierkanten bruine lunchdoos door het hotel samengesteld, op sommige plekken kun je hem zelf samenstellen.

Volg je een glutenvrij, lactosevrij of ander dieet? Houd er dan rekening mee dat men niet overal daar even goed op ingesteld is. Glutenvrije producten zijn mondjesmaat beschikbaar, waardoor je vaak zelf moet kijken wat je als vervanger wel kunt eten.

Op het gebied van drinken heb je vaak een vrij ruime keuze aan internationale en nationale alcoholische dranken. Bij het ontbijt wordt er koffie, thee en vaak ook iets van (verse) vruchtensappen geserveerd. Als je van wijn houdt dan kun je natuurlijk de lokale Tanzaniaanse wijnen proberen. Vaak wordt er Zuid-Afrikaanse wijn geserveerd omdat die over het algemeen beter van kwaliteit is. Als je een biertje wilt drinken dan heb je vaak de keuze uit meerdere soorten lokale bieren zoals Safari, Kilimanjaro, Serengeti en Tusker.

Het leidingwater is niet drinkbaar voor ons westerlingen, tenzij het hotel expliciet aangeeft dat het gefilterd is en veilig om te drinken is. Datzelfde geldt voor het gebruik van ijsklontjes. Indien het ijs van gefilterd water gemaakt is, is het geen probleem. Als dat niet het geval is kun je aan de diarree komen te staan.

Lokaal bier