Tanzania voor beginners - dé Nederlandse reisgids voor het fascinerende Tanzania

Tanzania | Zanzibar | weer & klimaat | reisinformatie | links

Praktische reisinformatie voor Tanzania

Goed voorbereid op vakantie gaan is belangrijk voor een geslaagde vakantie. Daarom hebben we praktische reisinformatie en tips voor Tanzania op één pagina verzameld. Mocht de informatie op deze pagina om de één of andere reden niet (helemaal) correct zijn volgens u, laat het dan weten via e-mail. We streven er uiteraard naar om de info op deze pagina altijd zo up-to-date mogelijk te houden. Soms is er sprake van lokale afwijkingen.

Uitgebreide reisinformatie over Tanzania vind je terug op de vele Tanzania sites die je op het internet vindt. Een goede reisgids over Tanzania of één van de vakantiebestemmingen in Tanzania kan je vaak nog goede aanvullende informatie bieden. Let wel op dat de info actueel is. Informatie kan redelijk snel achterhaald of inaccuraat zijn. Als je over bepaalde zaken zekerheid wilt hebben kun je het beste vooraf contact opnemen met je accommodatie ter plaatse of je lokale reisagent.

Tanzania bezienswaardigheden

Stel je gaat een reis naar Tanzania maken, welke plekken en bezienswaardigheden in Tanzania moet je dan gaan bezoeken?
De site top10bezienswaardigheden.nl heeft de meest belangrijke en interessante hotspots van Tanzania op een rijtje gezet:
Tanzania bezienswaardigheden top 10

Daglengte

Tanzania ligt erg dicht bij de evenaar. Hierdoor is er gedurende het jaar weinig verschil in daglengte, vooral in het noorden van het land. In Arusha is het verschil tussen de langste en kortste dag minder dan een half uur. Op 21 juni is er sprake van 11 uur en 56 minuten daglicht. Op 22 december is het de langste dag met 12 uur en 19 minuten daglicht. Zonsopkomst ligt zo rond half zeven en zonsondergang tussen 18:25 en 19:00 uur. Als je voor dag en dauw op moet staan om vlak na zonsopkomst de wilde dieren te bekijken dan vallen die tijden het heel jaar dus een beetje rond dezelfde tijd.

In het zuiden zijn de verschillen iets groter. In Mbeya bijvoorbeeld duurt de kortste dag 11 uur en 36 minuten en de langste dag 12 uur en 39 minuten. Het verschil bedraagt hier iets meer dan een uur. De zonsopkomst ligt globaal ergens tussen 6:15 en 7:00 uur in de ochtend. De zon gaat altijd tussen 18:30 en 19:15 uur weer onder.

Documenten en visa

Om naar Tanzania te reizen heb je een geldig paspoort en een visum nodig. Ga je met een visum met enkele inreis ('single entry') naar Tanzania, dan moet je paspoort tenminste zes maanden geldig zijn bij aankomst in Tanzania. Voor een zogenaamd 'multiple entry' visum moet je paspoort tenminste 9 maanden geldig zijn. Je kunt je visum pas vanaf drie maanden voor aankomst in Tanzania regelen.

Er zijn drie manieren om je visum voor Tanzania te regelen:
1] Via de ambassade in Brussel of via het consulaat in Den Haag. Dit kost je wel reis- en wachttijd.
2] Via een visumbureau die voor het regelen servicekosten vraagt. Je hoeft echter niet zelf naar Den Haag of Brussel te reizen.
3] Bij aankomst in Tanzania op de luchthaven. Je hoeft dan vooraf niets te regelen, maar het kost je wel vrij veel tijd bij de balies op het vliegveld. Je bent immers niet de enige die een visum nodig hebt en de ambtenaren hier staan niet bekend om hun hoge werktempo of hun efficiëntie.

Omdat de actuele situatie kan wijzigen en wij niet dagelijks bovenop het laatste nieuws zitten omtrent de visumeisen en procedures voor Tanzania raden we aan om bij de speciale visumsites te kijken voor de meest recente informatie omtrent de visa voor Tanzania.

Leidingwater

Het leidingwater in Tanzania is niet veilig om te drinken. Gebruik kraanwater daarom alleen maar om je mee te douchen of te wassen. Vermijd voor de zekerheid ook ijsklontjes in drankjes, omdat je niet zeker weet of het met gekookt of gedesinfecteerd water bereid is. Ook voor het schoonmaken van contactlenzen of het spoelen bij het tandenpoetsen moet je leidingwater in Tanzania vermijden. Zelfs tijdens een douchebeurt moet je oppassen dat je geen water binnenkrijgt.

Drink mineraalwater uit flessen. Let op of de dop niet eerder geopend is geweest. Eet geen rauwe groente of fruit dat ongeschild is en/of mogelijk met onveilig water gewassen is.

Taal

De officiële taal van Tanzania is het Swahili. Deze Afrikaanse taal is niet alleen in Tanzania de belangrijkste spreektaal. Ook in andere Oost-Afrikaanse landen wordt Swahili gesproken zoals in Kenia, Oeganda, Burundi, Rwanda en delen van Mozambique, Malawi en Congo-Kinshasa. Ook Engels is nog steeds een officiële taal in Tanzania en wordt door veel mensen gesproken. Binnen de overheid en op basisscholen is Swahili gemeengoed. In de handel en op hogere scholen wordt vooral Engels gesproken. Naast het Swahili en Engels worden er meer dan honderd talen gesproken. Geen enkele taal heeft een meerderheid als primaire moedertaal. Swahili wordt wel dor iedereen gesproken, maar voor slechts tien procent van de bevolking is het de hoofdtaal. De andere negentig procent spreekt Swahili als secundaire taal.

Tijdsverschil

Als je naar Tanzania reist krijg je slechts te maken met een beperkt tijdsverschil. Tanzania ligt in de tijdzone UTC +3 waardoor er tijdens de Nederlandse wintertijd een tijdsverschil van 2 uur is en tijdens onze zomertijd slechts 1 uur. Onze zomertijd gaat de laatste zondag van maart in en onze wintertijd de laatste zondag van oktober. Het is in Tanzania altijd later dan bij ons.

De situatie tijdens onze zomertijd: vanaf de laatste zondag van maart tot de laatste zondag van oktober is het in Tanzania 1 uur later dan in Nederland.

De situatie tijdens onze wintertijd: vanaf de laatste zondag van oktober tot de laatste zondag van maart is het in Tanzania 2 uur later dan in Nederland.

Zanzibar voor beginners

Wij hebben behalve deze site ook nog een aparte site over het eiland Zanzibar. Lees daar alles over deze populaire strandbestemming van Tanzania:
Zanzibar voor beginners

Meer info over Tanzania

De volgende sites bieden uitgebreide tips en informatie over Tanzania:
Tanzania top 10
Tanzania weer & klimaat
beste maanden voor een Tanzania vakantie
bijzondere plaatsen in Tanzania
winterzon in Tanzania

© teksten & foto's Silver Media - contact, disclaimer & copyright - cookies & privacy