Natuurparken en andere bezienswaardigheden in Tanzania

Als je naar Tanzania op vakantie gaat dan mag je je verheugen op een enorme hoeveelheid aan mooie stukken natuur en fraaie bezienswaardigheden. Op deze pagina hebben we de informatie geplaatst over de bekende maar soms ook minder bekende interessante plekken in Tanzania. Bij de meeste highlights staat een link naar meer informatie over het betreffende onderwerp.

Voor het eiland Zanzibar kun je op de website Zanzibar voor beginners uitgebreide informatie vinden over de bezienswaardigheden op Zanzibar en de excursies die je op Zanzibar kunt maken.

Serengeti

Het wereldberoemde natuurpark Serengeti ligt in het Afrikaanse Tanzania. Door de landsgrens met Kenia wordt het park opgesplitst met in het noorden het Keniaanse Masa Mara National Park en in het zuiden National Park Serengeti van Tanzania. In Tanzania meet het park bijna vijftienduizend vierkante kilometer. De trek van de gnoes ‘the great migration’ zorgen elk jaar voor spectaculaire foto’s wanneer zij vanuit de Serengeti oversteken naar het iets minder droge Masa Mara National Park. Hierbij moeten zij de gevaarlijke Grumeti rivier en later de Mararivier oversteken. Deze oversteek vindt ergens in juli en/of augustus plaats en duurt ongeveer een week.

National Park Serengeti is uitermate groot te noemen. Een game drive stelt je in de gelegenheid om een betrekkelijk klein deel te kunnen verkennen. Gelukkig komt de ‘Big Five’ in grote getale voor in dit park en lukt je het je vrijwel altijd om te zien wat je graag wilde zien. Maar het blijft natuurlijk de natuur. Voor de zwarte neushoorn moet je zeker je best doen, aangezien die met uitsterven bedreigd wordt. Soms weten de dieren zich echter zo goed te verschuilen, dat het lijkt of ze een vrije dag hebben genomen. Naast de big five tref je in dit park ook zebra’s, giraffen, antilopes, struisvogels, gnoes, cheeta’s, hyena’s, apen, dikdiks en vele vogelsoorten. Verdeeld in het park kom je veelal uitgestrekte vlaktes tegen die eigenlijk zijn ontstaan na de uitbarsting van de Ngorogorovulkaan, de Sadiman en de Kerimasi. Het neerdwarrelende as heeft voor een uiterst harde toplaag gezorgd waar geen wortel doorheen kan. Hierop is uiteindelijk gras gaan groeien. De ‘kopjes’ die je tegenkomt zijn granieten eilandbergen. De bekendste zijn de Moru Kopjes, Masai Kopjes, Gol Kopjes en Simba Kopjes. Leeuwen, luipaarden en andere katachtigen mogen hier graag vertoeven om vanaf deze hoogte hun prooi te kunnen onderscheiden.

Het prachtige natuurpark Serengeti

Pemba

In het oosten, aan de kust, ligt het idyllische eiland Pemba. Samen met het eiland Zanzibar mag Pemba jaarlijks vele toeristen ontvangen die hun safari avonturen combineren met een strandvakantie. De stranden van Pemba zijn dan ook werkelijk fantastisch. Het heuvelachtige landschap is uitermate vruchtbaar. De bevolking verbouwt er vooral kruidnagel en er zijn enkele koffieplantages te vinden. Het eiland Pemba is een nog redelijk ongerepte toeristische bestemming. Avonturiers kunnen hier onder andere duiken, hiken of uitdagende fietstochten of wandelingen maken. Maar lekker luieren aan het strand en een beetje snorkelen is natuurlijk even goed mogelijk. De hoofdstad Chake Chake, waar ook de luchthaven is gelegen, ligt er iet wat verloren bij. Voor sommige is dit uitermate interessant voor het maken van foto’s, want het laat wel wat karakter zien. Andere leuke plaatsen die je er kunt bezoeken zijn Wete, Ras Mkumbuu, Mkoan en de Pujini Ruins. Vanuit de Chake Chake Bay vertrekken dagelijks veerdiensten en tours naar bijvoorbeeld Misali Island, waar je de Marine Reserve kunt bezoeken. En ook een excursie naar het Ngezi Forest Reserve behoort tot de mogelijkheden.

Tarangire National Park

Het noordelijk gelegen Tarangire National Park is vernoemd naar de rivier die er doorheen loopt. Voor veel dieren is de rivier van levensbelang. Met name tijdens de droge periode, tussen juni en oktober, kan het er behoorlijk druk zijn met dieren die water nodig hebben. Dit is eigenlijk ook de beste periode om Tanzania te bezoeken. De dieren die je in Tarangire tegen kunt komen zijn de leeuwen, luipaarden, cheeta’s, antilopen, hyena’s, buffels, zebra’s, gnoes, nijlpaarden, giraffen en olifanten. De witte en zwarte neushoorn komt hier helaas niet meer voor. Het landschap in dit bijna veertienhonderd vierkante kilometer tellende park is redelijk afwisselend. Uitgestrekte velden worden afgewisseld met heuvels, valleien, moeras, savannen en prachtige baobab en acacia bomen. In deze bomen schuilen vervolgens weer kleurrijke vogelsoorten die regelmatig alarm slaan waneer er roofdieren in de buurt zijn. Het is prachtig om te zien hoe de natuur soms samenwerkt.

Kilimanjaro

De hoogste berg van Afrika is de Kilimanjaro, welke gelegen is in het Kilimanjaro National Park. Deze imposante bergmassief bestaat eigenlijk uit drie stratovulkanen, namelijk Shira, Mawenzi en Kibo. Deze laatste is een slapende vulkaan en de andere twee zijn uitgedoofd. Het hoogste punt van de Kilimanjaro behoort toe aan Kibo en ligt op zo’n vijfduizend-acht-honderd-vijf-en-negentig meter. Daardoor is de berg meestal vanuit verschillende uithoeken duidelijk zichtbaar. Helaas gooien wolken en mist helaas ook regelmatig roet in het eten. De Kilimanjaro is dus een bergmassief die in het noordoosten van Tanzania te vinden is, vlakbij de grens met Kenia. Bij veel avontuurlijke mensen staat een beklimming van de Kilimanjaro op hun wensenlijstje. Enige voorbereiding is zeker wenselijk. Een beklimming vraagt namelijk het één en ander van je lichaam en ook de juiste uitrusting is van levensbelang. Het hoogste punt bevindt zich op de Kibo, waar ook de enige gletsjers van Tanzania gelegen zijn. De Kilimanjaro kent zes gemarkeerde routes die te bewandelen zijn tussen de vijf en negen dagen. Je gaat altijd met een gids op pad. De kosten van zo’n beklimming zijn ook niet mals. Elke dag dat je in het nationale park verblijft kost geld en daarnaast natuurlijk ook je gids, zijn personeel en de accommodaties waar je verblijft. Hoewel de routes als redelijk worden beschouwd, is het verstandig om fit en enigszins getraind aan de tocht te beginnen. Laat je qua kleding en schoeisel goed informeren en onderschat ook zeker het gevaar van hoogteziekte niet. De uiteindelijke beloning aan de top zal alles meer dan goed maken.

Kilimanjaro National Park

Selous Game Reserve

Eén van de grootste wildreservaten van Tanzania is Selous Game Reserve. Het meet namelijk ongeveer vijftigduizend vierkante kilometer, waarmee het maar liefst vier keer zo groot is als de Serengeti. Sinds 1982 is het opgenomen in de werelderfgoedlijst van Unesco. Selous Game Reserve bevindt zich ten zuiden van Mikumi National Park. Het is vernoemd naar de Britse natuurliefhebber en jager Frederick Couteney Selous. Dankzij zijn inzet en visie werd het belang gezien van beschermde natuurgebieden zoals we die vandaag in Tanzania kunnen bezoeken. Behalve een rijk dierenleven is Selous Game Reserve ook nog eens voorzien van een overweldigend mooie natuur, vulkanische waterbronnen, enkele meren, kanalen en de belangrijke Rufiji rivier. Deze rivier stelt je tevens in de gelegenheid om je jeep te verlaten en de safari per boot verder af te leggen.

Stone Town

Het eiland Zanzibar is erg populair onder de strandvakanties. Menig toerist verlengt zijn reis om nog enkele dagen op Zanzibar rond te brengen. Behalve zon, zee en strand heeft het eiland ook nog een aantal interessante bezienswaardigheden te bieden. Zo kun je bijvoorbeeld in de hoofdstad Stone Town een bezoek brengen aan het oude centrum. Hier tref je koloniale gebouwen die er tijdens de hoogtijdagen werden gebouwd. Stone Town was namelijk een belangrijk handelscentrum voor slavenhandel en kruidnagels. Onder de bezienswaardigheden van de stad bevinden zich het Forodhani Park, een negentiende eeuwse apotheek, een zeventiende eeuws Arabisch fort, het paleis van de sultan en het wonderpaleis uit de negentiende eeuw. Het historische paleis van de sultan is minstens een bezoekje waard. De drie verdiepingen zijn gevuld met persoonlijke spullen van de voormalige sultan. Daarnaast is er ook een kamer gewijd aan Emily Reute, die er geboren werd als prinses Sayyida Salme. Ze trouwde met de Duitse officier Rudolph Reute en droeg sindsdien ook zijn naam. Haar levensverhaal heeft ze opgeschreven, wat heeft geresulteerd in het boek ‘De Memoires van een Arabische Princes’.

Stone Town op Zanzibar

Katavi National Park

Het westelijk gelegen Katav National Park is van een behoorlijk formaat. Het rijke dierenleven is in dit park op de puurste manier te bewonderen, aangezien dit park nog redelijk onaangetast is. De grote diversiteit aan dieren en ook het volume geeft je vrijwel de garantie om heel veel dieren te kunnen zien. Door illegale stroperij gaat het je helaas niet lukken om de ‘big five’ hier te spotten. Maar er zijn ontzettend veel olifanten, leeuwen, nijlpaarden, hyena’s, krokodillen, buffels, giraffen, zebra’s, impala’s en heel veel vogels te ontdekken. De belangrijkste waterbronnen zijn Lake Katavi en de Katuma rivier. Zeker wanneer de droogte toeslaat kun je hier veel dieren zien. Dat brengt direct met zich mee dat je ook vrijwel zeker de carnivoren aan het werk kunt zien. Hun prooi komt hier om te drinken, omdat het de enige bron in de wijde omgeving is. En in zo’n onbewaakt moment slaan sommige rovers gretig toe. Katavi National Park is tevens heel geliefd bij nijlpaarden. Zij dobberen soms met honderden in een kleine overgebleven waterpoel om enige verkoeling te zoeken.

Kilwa Kisiwani

De zuidkust van Tanzania, waar ook het eiland Kilwa Kisiwani is gelegen, is behoorlijk onderbelicht. En dat is jammer. Kilwa Kisiwani is een namelijk een zeer interessante bestemming wanneer je meer wilt weten over de Swahilicultuur en geschiedenis van het land. De middeleeuwse haven ‘Kilwa’ was ooit het grootste handelscentrum aan de kust. Goud en het ruilen van goederen was ooit de ‘main business’. Het verleden weerspiegelt nog altijd in Kilwa Kisiwani. Het fort ‘Gereza’ wat ooit een belangrijke functie vervulde is nu meer een ruïne. Andere bezienswaardigheden van Kilwa Kisiwani zijn de ‘Great Mosque’, de markt, het ‘Husuni Kubla’ paleis en de begraafplaats. Vervolgens is een tocht met een oude dhows een leuke manier om de omgeving te verkennen of het eiland en het fort vanaf het water te kunnen bekijken.Lake Natron

Eén van de meest bijzonder meren in Tanzania is Lake Natron. Dit langgerekte meer bevindt zich aan de grens met Kenia ten oosten van Serengeti. Het meer is bijzonder door de hoge concentratie aan micro-organismen. Het zoutwater in dit ongeveer drie meter diepe meer bevat zeer veel halofiele organisme en blauwalg die samenwerken met fotosynthese. De veelal aanwezige rode pigment in het water zorgt voor de bijzondere kleur. Lake Natron wordt veelvuldig bezocht door flamingo’s en andere watervogels. Wanneer het water grotendeels is verdampt ontstaat er een zoutkorst in een prachtig vormen patroon en diep rode kleur.

Ngorongoro-krater

Hoewel Serengeti het beroemdste park van Tanzania is, is de Ngorongoro-krater zeker niet minder indrukwekkend. Een tocht door het park neemt enige tijd in beslag, maar dan heb je wel een behoorlijk groot gedeelte gezien. De route naar de ingang van het park neemt al snel drie kwartier in beslag. En die loopt alleen nog maar over de kraterrand. Vanaf het uitkijkpunt kun je eigenlijk pas zien dat we hier kijken in de grootste nog intacte caldera ter wereld. De vruchtbare grond van de Ngorongoro-krater is een uitermate geschikte voedingsbodem voor de flora en fauna zoals je die daar tegenkomt. Het NCA ‘Ngorongoro Conservation Area’ beslaat een gebied van zo’n drie-en-tachtig-honderd vierkante kilometer. Over de rand van de krater loopt een doorgaande weg van Arusha naar Karatu en visa versa. In de krater ligt de Ngorongoro-krater National Park.

Bezoekers kunnen met een game drive genieten van mooie uitzichten op een bergachtige omgeving, over groene landschappen en enkele meren. Hier leven gemiddeld zo’n dertigduizend dieren. Je treft hier onder andere de zwarte neushoorn, leeuwen, olifanten, buffels, zebra’s, gnoes, cheeta’s, struisvogels, hyena’s en nijlpaarden. In de krater heb je op één plek de gelegenheid voor een sanitaire stop en om er te picknicken. Dit gebeurt bij de Ngoitokitok Springs, waar ook hippo’s liggen te badderen. In en rondom de krater kom je regelmatig Masai tegen. Dit traditionele nomadische volk laat er veelal hun kuddes grazen en drinken. Even buiten de Ngorongoro-krater is het mogelijk om een Masai kamp te bezoeken.

Als je wilt weten hoe het is om een gamedrive door de Ngorongoro-krater te maken, dan zou je het verhaal ‘Afdaling in de Ngorongoro-krater‘ moeten lezen. Dit verhaal met veel foto’s laat een eerlijk beeld zien van hoe een dag op deze bijzondere bestemming er uit kan zien.

Ngorongoro-krater

Gombe Stream

Liefhebbers van chimpansees mogen een bezoek aan Tanzania’s Gomge Stream beslist niet overslaan. Dit nationale park is namelijk bevolkt met grote families chimpansees. Al wandelend kun je onder begeleiding van een gids een spoor volgen om toe te treden tot de wereld van dit apenvolkje. Op gepaste afstand kun je je verbonden voelen met deze op mensen lijkende dieren. Hun capriolen, zoektocht naar eten, ruzies en verlangens zullen zeker bekend voorkomen. De populariteit van Gombe Stream is te danken aan de jarenlange inzet en betrokkenheid van Jane Goodall. Deze dame heeft haar levensdoel gevonden in het bestuderen van chimpansees en het beschermen van deze en andere bedreigde diersoorten. Sinds 1960 is zij met hart en ziel verbonden met Gombe Stream National Park. Behalve chimpansees tref je in dit park ook bavianen, velvet apen, roodstaartapen, ongekend veel vogelsoorten en luipaarden. Een ander park waar je veel apen tegenkomt is Mahale Mountains.
Saadani National Park

Nergens in Tanzania komen zon, zee strand en de natuur zo mooi samen als hier in Saadani National Park. Dit nationale park biedt je de gelegenheid om een safari te maken in een meer dan fantastische omgeving. Het park is vrij groot, maar heeft een grote populatie aan olifanten, leeuwen, flamingo’s, luipaarden en jakhalzen. En ook giraffen, buffels, gazellen, apen, nijlpaarden en knobbelzwijnen laten zich veelvuldig zien. Als afwisseling kun je hier de auto verlaten om een begeleide wandeling of een boottocht te maken op de Wami rivier.

Rubondo Island National Park

Het immens grote Victoriameer ligt in het noorden van Tanzania. In dit meer bevindt zich in het zuidwesten het vulkanische eiland Rubondo Island. Het landschap op dit overwegend rustige eiland bestaat uit oerwoud, zandstranden en moerasgebieden. Vogelspotters kunnen Rubondo Island National Park zeker waarderen, aangezien er nogal wat fraaie exemplaren rondvliegen. De observatiehutten die je er tegenkomt lenen zich hier uitstekend voor. Aan Mlaga Bay tref je regelmatig wat nijlpaarden. Vanwege hun kwetsbare huid en de warmte zoeken zij graag het water op. Andere diersoorten die je er tegen kunt komen zijn vlinders, giraffen, pythons, olifanten, krokodillen, zwijnen, gazellen en chimpansees. De mooiste stranden zijn Mchangani, Fly Catcher en Michicoco.

Ruaha National Park

Het voormalige Saba Game Reserve gaat sinds 1964 verder onder de naam Ruaha National Park. Het is inmiddels uitgebreid en telt als het grootste natuurpark van Afrika en dus ook Tanzania. Dit natuurpark in Tanzania heeft als grootste bezienswaardigheid nog een aantal grote koedoes. Deze antilopen soort heeft kenmerkende gedraaide hoorns. En ook de steeds zeldzamere Afrikaanse wilde hond wordt hier regelmatig gespot. Maar ook de diversiteit in flora en fauna en het ecosysteem maken een bezoek aan dit nationale park zeer aantrekkelijk. Natuurlijk ontbreken in dit park ook de olifanten, giraffen, zebra’s, hyena’s, leeuwen en jachtluipaarden. De neushoorn kom je hier helaas niet meer tegen.

Mahale Mountains

De ruige bergen die bekend staan als Mahale Mountains zijn te vinden aan de westkant van Tanzania bij Lake Tanganyika. Samen met Gombe Stream vormen de Mahale Mountains en de tropische regenwouden de thuisbasis voor honderden apen. De meest bekende is de chimpansee. Jane Goodall heeft haar leven aan deze dieren gewijd en heeft met haar onderzoeken baanbrekende resultaten behaald. Haar werkgebied werd zowel in Mahale Mountains bezocht als in Gombe Stream. Net als Jane kun je hier meerdaagse tochten maken om met eigen ogen het leven van deze bijzondere schepsels te observeren. Samen met een kundige gids maak je indrukwekkende wandelingen over uitgezette routes. Behalve apen zijn hier ook olifanten, buffels antilopen, luipaarden, leeuwen en zwijnen te ontdekken. Het Tanganyika meer is één van de grootste meren ter wereld, waar je ontzettend veel vissoorten kunt vinden. Naast het sportvissen wordt het meer ook voor andere wateractiviteiten gebruikt. Omdat er geen wegen naar de Mahale Mountains lopen, is deze plek alleen bereikbaar per vliegtuig of boot.

Lake Manyara

Eén van de kleinere parken is Lake Manyara. Vaak wordt dit park vergeten, omdat men onderweg is naar de Serengeti. Het is echter een bijzonder leuk park, omdat het juist niet zo groot is. Met name de hoge concentratie aan apen, olifanten, leeuwen en luipaarden zorgen voor veel bekijks. Overal hoor je vogels fluiten en apen met elkaar communiceren. Aan en rondom het meer zijn het juist de flamingo’s, pelikanen en nijlpaarden. De zuidelijke rand van Lake Manyara National Park heeft nog een aantal warmwater bronnen. Qua natuur heeft Lake Manyara ook veel moois te bieden. Het park staat vol met oude dikke bomen, waaronder de baobab, palmen en de potloodplant ‘Manyara’ waar het park zijn naam aan te danken heeft. Daartussen stroomt her en der een klein riviertje die uiteindelijk uitkomt in Lake Manyara. Tweederde van Lake Manyara National Park is eigenlijk onder water te vinden. Een tocht door dit park neemt ongeveer drie a vier uur in beslag, maar dan heb je wel ongeveer alles gezien.

De entree van Lake Manyara