Handig om te weten

Goed voorbereid op vakantie gaan is belangrijk voor een geslaagde vakantie. Daarom hebben we praktische reisinformatie en tips voor Tanzania op één pagina verzameld. Mocht de informatie op deze pagina om de één of andere reden niet (helemaal) correct zijn volgens u, laat het dan weten via e-mail. We streven er uiteraard naar om de info op deze pagina altijd zo up-to-date mogelijk te houden. Soms is er sprake van lokale afwijkingen.

Uitgebreide reisinformatie over Tanzania vind je terug op de vele Tanzania sites die je op het internet vindt. Een goede reisgids over Tanzania of één van de vakantiebestemmingen in Tanzania kan je vaak nog goede aanvullende informatie bieden. Let wel op dat de info actueel is. Informatie kan redelijk snel achterhaald of inaccuraat zijn. Als je over bepaalde zaken zekerheid wilt hebben kun je het beste vooraf contact opnemen met je accommodatie ter plaatse of je lokale reisagent.

Branden

Er bestaat een kans dat je rookpluimen en zelfs vuur ziet in de natuurgebieden. Deze branden zijn vaak aangestoken. Het betreft zogenaamde gecontroleerde branden om de natuur te verversen. De ervaren gidsen die door de nationale parken rijden weten deze vuurhaarden prima te ontwijken.

brand op de Serengeti

Daglengte

Tanzania ligt erg dicht bij de evenaar. Hierdoor is er gedurende het jaar weinig verschil in daglengte, vooral in het noorden van het land. In Arusha is het verschil tussen de langste en kortste dag minder dan een half uur. Op 21 juni is er sprake van 11 uur en 56 minuten daglicht. Op 22 december is het de langste dag met 12 uur en 19 minuten daglicht. Zonsopkomst ligt zo rond half zeven en zonsondergang tussen 18:25 en 19:00 uur. Als je voor dag en dauw op moet staan om vlak na zonsopkomst de wilde dieren te bekijken dan vallen die tijden het heel jaar dus een beetje rond dezelfde tijd.

In het zuiden zijn de verschillen iets groter. In Mbeya bijvoorbeeld duurt de kortste dag 11 uur en 36 minuten en de langste dag 12 uur en 39 minuten. Het verschil bedraagt hier iets meer dan een uur. De zonsopkomst ligt globaal ergens tussen 6:15 en 7:00 uur in de ochtend. De zon gaat altijd tussen 18:30 en 19:15 uur weer onder.

Documenten en visa

Om naar Tanzania te reizen heb je een geldig paspoort en een visum nodig. Ga je met een visum met enkele inreis (‘single entry’) naar Tanzania, dan moet je paspoort tenminste zes maanden geldig zijn bij aankomst in Tanzania. Voor een zogenaamd ‘multiple entry’ visum moet je paspoort tenminste 9 maanden geldig zijn. Je kunt je visum pas vanaf drie maanden voor aankomst in Tanzania regelen.

Er zijn drie manieren om je visum voor Tanzania te regelen:
1] Via de ambassade in Brussel of via het consulaat in Den Haag. Dit kost je wel reis- en wachttijd.
2] Via een visumbureau die voor het regelen servicekosten vraagt. Je hoeft echter niet zelf naar Den Haag of Brussel te reizen.
3] Bij aankomst in Tanzania op de luchthaven. Je hoeft dan vooraf niets te regelen, maar het kost je wel vrij veel tijd bij de balies op het vliegveld. Je bent immers niet de enige die een visum nodig hebt en de ambtenaren hier staan niet bekend om hun hoge werktempo of hun efficiëntie.

Omdat de actuele situatie kan wijzigen en wij niet dagelijks bovenop het laatste nieuws zitten omtrent de visumeisen en procedures voor Tanzania raden we aan om bij de speciale visumsites te kijken voor de meest recente informatie omtrent de visa voor Tanzania.

visum voor Tanzania

Elektriciteit

Het voltage in Tanzania komt overeen met dat van Nederland. Je kunt je apparatuur daardoor gewoon gebruiken in Tanzania. Wat wel handig is om te weten is dat men in Tanzania standaard de Engelse stekkers en stopcontacten gebruikt. Je hebt daarom een reisstekker of wereldstekker nodig om de Nederlandse stekkers in het stopcontact te kunnen steken. Als je geluk hebt dan zijn er zogenaamde universele stopcontacten aanwezig, waar je ook de Nederlandse stekkers in kunt stoppen zonder dat je een adapter nodig hebt. Dit zie je vooral bij de betere en nieuwere accommodaties. Gok er echter niet op en zorg dat je voldoende adapters bij je hebt. Vergeet je dit toch dan kun je altijd bij de receptie vragen of ze er eentje te leen hebben.

Excursies en tours reserveren

Via gespecialiseerde bedrijven zoals GetYourGuide en Tiqets kun je entreetickets, tours en activiteiten in Tanzania bekijken en reserveren. Zo ben jij zeker van jouw plaatsje tijdens je vakantie in Tanzania.

✅ gegarandeerde toegang / deelname
🎟️ skip-the-line tickets
📷 unieke ervaringen in Tanzania
💳 te reserveren zonder creditcard

entreetickets, activiteiten en tours in Tanzania via Tiqets

entreetickets, activiteiten en tours in Tanzania via GetYourGuide

Feestdagen

Er worden in Tanzania en op het eiland Zanzibar jaarlijks meerdere nationale feestdagen gehouden. Een aantal van deze dagen hebben te maken met de geschiedenis van de eilanden terwijl andere weer een religieuze achtergrond hebben.

De feestdagen met een vaste datum zijn:
1 januari – Nieuwjaarsdag
12 januari – Zanzibar revolution day
7 april – Karuma day
26 april – Union day
1 mei – dag van de arbeid
1 juni – internationale dag van het kind
7 juli – Saba Saba
14 – oktober Nyere dag
9 september – onafhankelijkheidsdag
25 december – Eerste Kerstdag
26 december – Tweede Kerstdag

Variabele feestdagen (nationaal):
Aswoensdag
Goede Vrijdag
Pasen




Fooien

Het personeel dat werkzaam is in het toerisme en in de horeca moet het vooral hebben van de fooien. Het geven van een fooi is geen verplichting, maar absoluut wel wenselijk in Tanzania. Hoewel men in het openbaar niet zo snel zal laten merken dat men niet zo blij is als er geen fooi gegeven wordt, is het beter om je als toerist gewoon aan de gangbare ‘regels’ omtrent fooien te houden. Aan de mensen die je koffers naar de kamer brengen of ophalen geef je een paar dollar fooi per keer. De mensen die je kamer (of tent) schoonmaken geef je 1 tot 2 dollar per dag en de rekening van het restaurant of bar rond je ruimschoots af naar boven. Denk hierbij aan ongeveer tien procent bovenop het totaalbedrag. Als je in een kamp, een lodge of hotel verblijft waar men een algemene fooienpot (tip box) heeft staan, dan is het handiger om daar ineens een groter bedrag in te stoppen aan het einde van je verblijf. Denk dan in de richting van vijf tot tien dollar per dag dat je er verbleven hebt. Deze fooien worden door al het personeel gedeeld, wat natuurlijk veel eerlijker is omdat zo ook de mensen die niet of amper in aanraking komen met de gasten ook meeprofiteren.

Gidsen betaal je een fooi per dag, per gamedrive of per excursie. Een goede richtlijn is vijf tot tien dollar per dag per persoon. Ben je op een (privé)rondreis dan is het gebruikelijk dat je de fooi in één keer achteraf geeft. Hanteer dan een bedrag van ongeveer twintig dollar voor een stel en 25 tot 30 dollar voor een gezin met kinderen. Het is slechts een richtlijn. Minder geven mag ook en meer wordt natuurlijk zeer op prijs gesteld door de gids.

Onze auteur Patrick heeft een goed artikel geschreven over fooien op reis. Hier lees je uitgebreide info over fooien en een aantal belangrijke tips omtrent het geven van fooi.

Geld

De officiële munteenheid van Tanzania is de schilling. Als je geld opneemt bij een geldautomaat dan ontvang je schillingen. Betalen met Amerikaanse dollars is echter ook vrij gebruikelijk door toeristen. Sta er dan ook niet van te kijken als de rekening in dollars gepresenteerd wordt. Je kunt echter altijd ook gewoon met schillingen betalen. Excursies en accommodaties kunnen vaak ook met euro’s betaald worden.

Het is handig om alvast wat Amerikaanse dollars te bestellen voordat je naar Tanzania afreist. Je kunt in Nederland geen Tanzaniaanse shillingen kopen. De dollar is daarom een goed alternatief.

Bestel US dollars via GWK Travelex (0% commissie)

Geldautomaten vind je vooral in de steden en in dorpen die langs toeristische routes liggen. De dagelijkse opnamelimiet ligt rond het equivalent van ongeveer tweehonderd euro. Bij de meeste geldautomaten kun je met een Nederlandse bankpas probleemloos geld opnemen, mits het profiel van je pas op ‘wereld’ staat. Controleer dat even voordat je naar Tanzania afreist en wijzig de instelling (tijdelijk) als dat nodig is.

Tanzaniaanse schilling

Gezondheid

Een reis naar Tanzania betekent dat je te maken krijgt met gezondheidsrisico’s waar je in Nederland niet of amper mee te maken hebt. Pas bijvoorbeeld op met wat je eet en drinkt. Het eten van vlees dat niet op de juiste manier gekoeld wordt of van ongeschilde groente of fruit dat mogelijk met onzuiver water gewassen is kan zorgen voor de nodige maag- en darmklachten. Hetzelfde geldt voor het drinken van drankjes waar leidingwater aan toegevoegd is of waarbij er gebruik gemaakt is van ijsblokjes van ‘onveilig’ water. Bij twijfel moet je ijsklontjes vermijden, tenzij het hotel nadrukkelijk vermeld dat ze gemaakt zijn van gefilterd en voor toeristen veilig water.

Mogelijk moet je je voor een reis naar Tanzania laten vaccineren of zijn bepaalde vaccinaties in ieder geval aanbevolen. Ga daarom ruim op tijd naar een daarin gespecialiseerde arts of instelling. Denk hierbij aan een GGD, tropenziekenhuis of havenziekenhuis. Zij kunnen je op basis van je reisschema en je persoonlijke omstandigheden een passend advies geven.
Behalve vaccinaties is het mogelijk ook raadzaam om anti-malariatabletten te slikken. In Tanzania komt malaria voor. Of het preventief slikken van de tabletten aan te raden is zult u tijdens een consult bij een gespecialiseerde arts of instelling horen.

Een ziekte waar geen preventieve middelen voor te verkrijgen zijn is de slaapziekte. Deze ziekte wordt overgebracht door de tseetseevlieg die op verschillende plekken in Tanzania voor kan komen. De Oost-Afrikaanse variant van de slaapziekte is vrij agressief en kan zelfs dodelijk zijn. Indien je door een tseetseevlieg gebeten bent dan moet je goed in de gaten houden of er een zweer ontstaat op de plek van de beet. Als dat het geval is dan dien je direct contact op te nemen met een instantie die gespecialiseerd is in tropische ziektes.
Vaak weten de gidsen wel waar de tseetseevliegen voorkomen. Meestal is dit in waterrijke en bosrijke gebieden. Als je onderweg blauwe doeken in de natuur ziet hangen dan weet je dat je in een gebied bent waar de tseetseevlieg voor kan komen. Deze doeken zijn bedoeld om deze parasieten te lokken en te doden. Ze zijn behandeld met gif.

Deze doeken zijn bedoeld om tseetseevliegen te lokken

Homoseksualiteit

Tanzania is niet bepaald een homovriendelijke vakantiebestemming. Het wordt er niet getolereerd en sterker nog: homoseksualiteit is bij wet verboden in Tanzania. Dat betekent dat homoseksuele handelingen een gevangenisstraf als gevolg kan hebben als het door buitenstaanders waargenomen wordt.

Internet en telefonie

Met je mobiele telefoon heb je over het algemeen een redelijke tot goede dekking in Tanzania. Hoe verder je van de bewoonde wereld af gaat, des te slechter de dekking over het algemeen wordt. Mobiel internet kan op dat soort locaties traag of bijna onmogelijk zijn, maar bellen is vaak prima te doen. Controleer voordat je gebruik gaat maken van je mobiele telefoon wel even wat de kosten zijn. Bellen, gebeld worden en mobiel internet kan erg kostbaar zijn in Tanzania vanwege de hoge roamingtoeslagen die vaak gehanteerd worden.

Op verschillende plekken heb je wifi

Kleding

Op het moment dat je je kleding in gaat pakken voor je reis naar Tanzania dien je met verschillende factoren rekening te houden. Zo is het aan te raden om behalve je badkleding en korte broeken/rokjes/jurkjes ook wat meer bedekkende kleding mee te nemen zodra je je in de islamitische regio’s van Tanzania begeeft zoals bijvoorbeeld het eiland Zanzibar. Ga je op safari dan is het vooral de natuur waar je rekening mee moet houden. Een vroege gamedrive kan betekenen dat het nog vrij koel is. Een vest of winddichte jas kan dan zeker goed van pas komen, net als een lange comfortabele broek. Lichte camouflerende kleding is ook een aanrader voor een bezoek aan de natuurparken. Ten eerste zorgen de natuurtinten ervoor dat je minder opvallend bent voor de dieren. Daarnaast kun je met bijvoorbeeld blauwe kleuren de tseetseevlieg aantrekken die de gevreesde slaapziekte over kunnen dragen door middel van een beet.

Bij de meeste lodges kun je tegen een geringe betaling je kleding laten wassen. ’s Morgens vuil ingeleverd betekent ’s avonds schoon terug. Dit zorgt ervoor dat je je niet suf hoeft te investeren in safarikleding en dat je je hoeveelheid reisbagage ook kunt beperken.

Leidingwater

Het leidingwater in Tanzania is niet veilig om te drinken. Gebruik kraanwater daarom alleen maar om je mee te douchen of te wassen. Vermijd voor de zekerheid ook ijsklontjes in drankjes, omdat je niet zeker weet of het met gekookt of gedesinfecteerd water bereid is. Ook voor het schoonmaken van contactlenzen of het spoelen bij het tandenpoetsen moet je leidingwater in Tanzania vermijden. Zelfs tijdens een douchebeurt moet je oppassen dat je geen water binnenkrijgt.

Drink mineraalwater uit flessen. Let op of de dop niet eerder geopend is geweest. Eet geen rauwe groente of fruit dat ongeschild is en/of mogelijk met onveilig water gewassen is.

Reizen met een handicap

Het is niet eenvoudig om met een handicap naar Tanzania te reizen. Er zijn vaak amper of geen aanpassingen gedaan om plekken toegankelijk te maken voor mensen die in een rolstoel zitten of die op een andere manier mobiliteitsproblemen kennen.



Taal

De officiële taal van Tanzania is het Swahili. Deze Afrikaanse taal is niet alleen in Tanzania de belangrijkste spreektaal. Ook in andere Oost-Afrikaanse landen wordt Swahili gesproken zoals in Kenia, Oeganda, Burundi, Rwanda en delen van Mozambique, Malawi en Congo-Kinshasa. Ook Engels is nog steeds een officiële taal in Tanzania en wordt door veel mensen gesproken. Binnen de overheid en op basisscholen is Swahili gemeengoed. In de handel en op hogere scholen wordt vooral Engels gesproken. Naast het Swahili en Engels worden er meer dan honderd talen gesproken. Geen enkele taal heeft een meerderheid als primaire moedertaal. Swahili wordt wel door iedereen gesproken, maar voor slechts tien procent van de bevolking is het de hoofdtaal. De andere negentig procent spreekt Swahili als secundaire taal.

Toiletten

Als je een openbaar toilet bezoekt dan zul je merken dat er nogal wat verschil kan zijn in de hygiënische staat waarin de toiletten zich bevinden. Dat heeft te maken met de frequentie waarin de toiletten bezocht worden en de aandacht die de toiletten krijgen om ze schoon te houden. Reis je met een gids dan zal hij proberen je vooral de betere toiletten te laten bezoeken. Soms lukt dat niet, maar vaak wel. Geef tijdig aan wanneer je toe bent aan het afleveren van een grote of kleine boodschap. Wees er op voorbereid dat toiletpapier en zeep niet altijd aanwezig zijn. Neem je eigen toiletpapier mee of steek wat tissues in je tas. Gebruik een desinfecterend middel om je handen te reinigen na het toiletbezoek als er geen stromend water en zeep beschikbaar is.

Tijdsverschil

Als je naar Tanzania reist krijg je slechts te maken met een beperkt tijdsverschil. Tanzania ligt in de tijdzone UTC +3 waardoor er tijdens de Nederlandse wintertijd een tijdsverschil van 2 uur is en tijdens onze zomertijd slechts 1 uur. Onze zomertijd gaat de laatste zondag van maart in en onze wintertijd de laatste zondag van oktober. Het is in Tanzania altijd later dan bij ons.

De situatie tijdens onze zomertijd: vanaf de laatste zondag van maart tot de laatste zondag van oktober is het in Tanzania 1 uur later dan in Nederland.

De situatie tijdens onze wintertijd: vanaf de laatste zondag van oktober tot de laatste zondag van maart is het in Tanzania 2 uur later dan in Nederland.

Veiligheid

Tanzania is een redelijk veilig land. Helemaal risicoloos is een bezoek aan Tanzania niet, maar dat geldt ook voor een stedentrip naar Amsterdam of Brussel. Armoede is geen vreemd verschijnsel in dit prachtige land. Juwelen, dure camera’s, opvallende horloges en geld kunnen daardoor criminelen aantrekken die het op jouw waardevolle bezittingen gemunt hebben. Provoceer dit niet door te opvallend met dure dingen rond te lopen op plekken waar je dat misschien beter niet kunt doen. Vermijd het donker, zowel te voet als met de auto.

Houd het reisadvies in de gaten dat Nederlandse overheid afgeeft voor Tanzania. Soms kunnen er politieke spanningen voorkomen en in het verleden heeft er een keer een aanslag plaatsgevonden op de Amerikaanse ambassade in Dar es Salaam. Over het algemeen is het qua terrorisme rustig in Tanzania.

Wilde dieren

Tijdens je reis naar Tanzania zul je ongetwijfeld met wilde dieren te maken gaan krijgen. Je hoeft daar niet persé voor naar een nationaal park te gaan. Ook buiten de parken komen allerlei soorten wilde dieren voor. Om zowel je eigen veiligheid als die van de dieren niet in gevaar te brengen is het belangrijk om afstand te houden en de dieren vooral niet te voeren. Menseneten is slecht voor de dieren. Daarnaast zorgt het voeren van wilde dieren ervoor dat deze dieren steeds vaker mensen zullen benaderen voor eten. Dat is een situatie die niet prettig is.

Voer geen wilde dieren

Zonkracht

Tanzania ligt dicht bij de evenaar. Daardoor is er altijd een relatief korte afstand tot de zon waardoor de zonkracht vaak hoog tot zeer hoog is. Om huidschade op korte termijn (verbranding) en lange termijn (huidkanker) te voorkomen moet je je goed beschermen tegen de zon, zelfs als het bewolkt is. Probeer overdag de zon te vermijden en gebruik beschermende middelen zoals kleding, hoofdbedekking en anti-zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor.